Skip to main content

Collega's aan het woord

"In de zorg kun je uiteindelijk nog zo veel kanten op dat het niet snel gaat vervelen"

Jeffrey van de Kerkhof, wijk- verpleegkundige in wijkteam Gestel, werkt sinds vijf jaar bij Sint Annaklooster in de thuiszorg. Tijdens zijn opleiding HB0-V aan de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid in Eindhoven is hij na zijn eerste stage gaan werken als verzorgende bij Sint Annaklooster en heeft daarbij kennis kunnen maken met diverse wijkteams. Deze bijbaan heeft zijn interesse voor de thuiszorg gewekt.

Wat spreekt je aan bij Sint Annaklooster?
"De hartverwarmende zorg die Sint Anna- klooster biedt en de doorgroeimogelijkheden die ik reeds in mijn loopbaan heb mogen ontvangen spreken mij erg aan. Door met relatief kleine teams te werken ontstaat er een hechte band met de cliënten en kunnen we de cliënten de zorg bieden die zij verdienen. De samenwerking met verschillende teams is erg leuk, hier. Hier leren we van elkaar. Ook de afwisseling van fysieke contactmomenten met de cliënten en kantoorwerkzaamheden, zoals: het opstellen van zorgplannen, het maken van indicatiestellingen en het coördineren van processen binnen het team/organisatie, maakt dat het werk erg afwisselend is en gevarieerd blijft".

Wat maakt het werken in de thuiszorg bijzonder?
"Het persoonlijke contact bij de cliënten thuis maakt het werken in de thuiszorg bijzonder. Je leert de client echt goed kennen wanneer je in zin/haar privé omgeving zorg mag verlenen. Zo ontstaat er een volledig beeld van de client en zijn/haar achtergrond. Door de vaak langdurigere zorgrelaties met zowel cliënt als mantelzorger bouw je een band op met elkaar. Wat het werk nog meer zo bijzonder maakt is de oprechte dankbaarheid die je terug krijgt, wanneer je echt wat kunt betekenen voor de cliënt. Een glimlach op het gezicht van de client en de dankbaarheid die ze uiten is namelijk onbetaalbaar.”

Wordt er in de thuiszorg met domotica gewerkt?
"In de thuiszorg speelt domotica een steeds grotere rol. Binnen Sint Annaklooster (maar ook bij andere organisaties) wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van verschillende soorten domotica. Samen met het project Precies! waar het Sint Annaklooster aan deelneemt, wordt er met verschillende (thuis}zorgorganisaties samengewerkt om de juiste elektronische hulpmiddelen in te zetten in de thuiszorg. Het is belangrijk voor de toekomst, om en toenemende groep hulpbehoevende cliënten in de thuissituatie te voorzien van elektronische hulpmiddelen/domotica, ter bevordering van de zelfredzaamheid. Hulpmiddelen die worden ingezet zijn bijvoorbeeld: Tessa; een pratende bloempot die als geheugensteun kan fungeren bij cliënten met o.a geheugenproblematiek (cognitieve problematiek), Luna; een digitale agenda die op afstand voor de client kan worden ingesteld. Daarnaast maken we gebruik van vellige elektronische deursloten. Met behulp van elektronische cliëntdossiers kunnen we informatie ZO efficiënt en goed mogelijk rapporteren en communiceren, met de mogelijkheid dat zowel client en mantelzorger via een app mee kunnen lezen in het zorgdossier.

Hoe vind je het om als man tussen vooral vrouwelijke collega's te werken?
“Ik ben eigenlijk niet anders gewend dan dat ik voornamelijk met vrouwen aan het werk ben, al vanaf mijn opleiding. Ik zou ook niet weten hoe het is om met veel mannen te werken. Ik vind het helemaal prima en gezellig.”

Wat zou je anderen aanraden wanneer ze twijfelen om voor de zorg te kiezen?
"Gewoon doen! Het is een zeer gevarieerd beroep waarbij je echt wat kunt betekenen voor andere personen. In de zorg kun je uiteindelijk nog zo veel kanten op dat het niet snel gaat vervelen. Je bent nooit uitgeleerd. Je kunt je altijd wel verdiepen in iets. Ga eens rondsnuffelen in wat je interessant lijkt. Vraag om mee te lopen, mee te kijken of mee te helpen. Wanneer je energie haalt uit het helpen van andere mensen en er wilt zijn voor de medemens, dan is de zorg echt iets voor jou!”